28 Nisan 2014 Pazartesi

Füreya Koral Kimdir? Yapıtları Eserleri Hakkında Bilgi

   Türk kadın seramikçi (İstanbul 1910). Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünü bitiren Füreya (tam adı Füreya Koral'dır), Lozan'da başladığı resim, heykel ve seramik çalışmalarını Paris'te geliştirip, ilk sergisini Paris'te açtı(1951). Aynı yıl İstanbul'da özel seramik atölyesini kurup, duvar dekorasyonu, panolar yaptı. Uluslararası Cannes Sergisi'nde (1967) gümüş madalya kazandı ve Kültür Bakanlığı başarı ödünlünü (1981) aldı. Yurt içi ve yurt dışında elliye yakın sergi açtı Ankara Marmara oteli, Ulus çarşısı, İstanbul Manifaturacılar çarşısı, Ziraat Bankası ve Divan otelinde seramik panolar gerçekleştirdi.
aklindaki.blogspot.com

25 Nisan 2014 Cuma

Gen Nedir Nasıl Geçer Aileden Gelen Gen

aklindaki.blogspot.com
   Kalıtım birimi, öbür kalıtım birimleriyle birlikte, anne babadan döle geçen genler, tek başına ya da başka genlerle birlikte işlev görüp, oluşan yeni organizmanın bir ya da daha çok özelliğini belirler. Bir organizmanın kalıtımsal yapısını oluşturan genlerin toplamına genom adı verilir.

   Genler, kromozom adı verilen genetik malzeme zincirleri içinde bulunurlar. Hücrelerin büyük bir bölümünde, her gen, özel bir kromozomun içinde belli bir yerde bulunur. Bununla birlikte, kromozomlar kopabilir ve üstlerindeki genlerden bazıları, ya aynı kromozomun ya da başka kromozomların üstünde başka yerlere aktarılabilirler. Böyle bir aktarım durumunda, yeni gen birleşmeleri ortaya çıkar. Genler, kim yasal yapıları bakımından da değişikliğe uğrayabilirler. Değişmiş, yeniden birleşmiş ya da kimyasal değişiklik geçirmiş biçimleriyle bu genler, değişmemiş genlerden farklı etkilere yol açarlar. Çevre de, gen tarafından iletilen özelliğe bağlı olarak, genin potansiyel etkisinin gerçekleşme derecesinin belirlenmesinde önemli rol oynayabilir.

24 Nisan 2014 Perşembe

Levhalar Tektoniği Nedir Nerelerde Gözükür Hakkında Bilgi

aklindaki.blogspot.com
   Çok sayıda olaya açıklama getirerek, XX. yy'da bir bilimsel devrim oluşturan yerbilim kuramı. levhalar tektoniğine (levhalar kuramı, dilimler kuramı da denir) göre, Yer'in dış kabuğu, "astenosfer" adı verilen 100 km derinlikteki akışkan tabaka üstünde yer değiştiren, katı litosfer (taşküre) levhalarından oluşur. Okyanus orta sırtları, ada kemerleri, genç sıradağlar ve dönüşüm kırıklarıyla sınırlanan, karşılıklı olarak yer değiştiren ve sürekli yenilenen söz konusu levhalar, okyanus kabuğunu oluşturan (okyanus diplerinin yenişlemesi kuramı) okyanus orta sırtlarında ortaya çıkar ve yılda yaklaşık 4 cm hızla, bağlı oldukları kıtaları da sürükleyerek, yanlamasına hareket ederler. Ters yönde hareket eden iki levha karşılaşınca, daha yoğun olan, daha hafif olanın altına kayar ve astenosferde erir. Birbirlerine dokundukları kuşakta, okyanuslarda ada kemerleri, kıtalardaysa sıradağlar oluşturan, derin çukurlarla sınırlanmış, tersine dönme hareketleri gerçekleşir. Dönüşüm  kırıkları da , iki sınırdaş levha arasındaki yanal oluk kuşağını oluştururlar.

   Günümüze kadar başlıca altı levha (avrasya, Amerika, Afrika, Antartika, Büyük Okyanus, Hint-Avustralya levhaları) ile birkaç küçük levhanın varlığı ortaya konmuştur. Levhalar tektoniği, deprem dağılımı (levhalarda hemen hiç deprem olmaz; yalnızca levha sınırlarında depremler gözlenir), sıraadağ oluşumu, kıtaların kayması, vb. birçok olayın açıklanmasını sağlamıştır. Sözgelimi , Afrika ile Amerika kıtalarının birbirlerinden uzaklaşmasının nedeni, Atlas okyanusu orta sırtında oluşmuş Afrika ve Amerika levhalarının ters yönde hareket etmeleridir.

23 Nisan 2014 Çarşamba

Kurtboğan gerçek mi ? Kurtboğan Nedir?

   Genellikle yabancı dizilerde rastladığımız kavramlardan biri olan kurtboğan bitkisini duyanlar muhakkak merak etmiştir. Bu merak edenler içerisinde benim de olduğum için araştırıp sizler için yayınladım arkadaşlar. Kısacası gerçekten kurtboğan adlı zehirli bir bitki varmış. Her ne kadar kurtlar üzerinde etkisi olmasa da insanlar üzerinde etkisi çokmuş. Aşağıdaki paragrafta gerekli bilgiyi verdim.

   Düğünçiçeğigiller ailesinden, yaklaşık 200 türü bulunan bitki cinsi. Dünyanın hemen her yanında yetişen, üyelerinin tümü son derece zehirli bir alkaloyit olan akonitin içeren kurtboğan cinsi üyelerinin çeşitli türlerine Kuzeydoğu Anadolu'da da rastlanır. Cinsin örnek türü kurtboğan (Aconitum napellus), kalın köklü salkım biçimi çiçekli çok yıllık bir bitkidir.
aklindaki.blogspot.com