9 Mayıs 2014 Cuma

Persler Kimdir? Kısa Bilgi

aklindaki.blogspot.com
   İ.Ö. IX.-VII. yy'lar arasında İran'ın batısında ortaya çıkmış halk. Arilerden olan Persler, İ.Ö. 553'te kralları Keyhüsrev II'nin, bağımlı olduğu Med kralı Astyages'e ayaklanarak, İ.Ö. 550'de tutsak almasıyla, İran'a egemen oldular. Pers kralı unvanını alan Keyhüsrev, monarşiyi sağlamlaştırıp, tümü atlı ve develi askerler ile gene atlı okçulardan oluşan ordusuyla, İ.Ö. 546'dan İ.Ö. 536'a kadar Lidya'yı, Anadolu kıyılarındaki Yunan sitelerini ve Mezopotamya'yı ele geçirip, İ.Ö. 539'da Babil'i aldı. İ.Ö. 538'de, Babil'den Nabukodonosor tarafından kovuşmuş olan Yahudilerin Filistin'e dönmelerine izin verip, el konulan kutsal eşyaları geri vererek, Kudüs tapınağının yeniden yapımını kolaylaştırdı. İ.Ö. 528' doğru, kuzeydoğudaki İskitlere karşı giriştiği bir sefer sırasında öldü. Ama oğlu Kambyses I, babasının fetih programını tamamlayarak, İ.Ö. 525'te Mısır'ı, ardından da Nübye, Libya ve Habeşistan'ın kuzey kesimini ele geçirdi.

   Kambyses I'in sefer dönüşünde (İ.Ö. 521) günümüzde aydınlatılamayan bir nedenle ölümü, bir bunalım döneminin başlangıcı oldu; iktidar çekişmeleri ve fethedilen ülkelerde ayaklanmalar başladı. Soylu sınıftan Dara (İ.Ö. 522-İ.Ö. 486), Pers egemenliğini yeniden sağladı ve Keyhüsrev'in kurduğu imparatorluğa bir düzen getirdi. Topraklarını genişletmek için Hindistan'a mı, yoksa Avrupa'ya mı yönelmesi gerektiği konusunda bir süre duraksadıktan sonra, Yunan tehlikesi karşısında, Avrupa'ya yönelmeye karar verdi. İ.Ö. 512'de, Tuna'nın öte yanında büyük bir bozgundan kıl payı kutulup, Atina yakınındaki Marathon'a İ.Ö. 409'da denizden yaptığı çıkartma denemesi (Birinci Med Savaşı) de, bozgunla sonuçlandı. Ardından İkinci Med Savaşı (İ.Ö. 480-İ.Ö. 479) yeni bir yenilgiyle sona erdi Artakserkses I (İ.Ö. 465-İ.Ö. 424) ve Dara II, Atina İmparatorluğu'nun yayılmasını durdurmayı başardılarsa da, gün geçtikçe zayıflayan Pers İmparatorluğu, Makedonyalılara yenilen Dara III'ün, satrapları tarafından öldürülmesiyle (İ.Ö. 330) parçalandı.

2 Mayıs 2014 Cuma

Van Gogh Vincent Kimdir? Hayatı ve Eserleri Nelerdir?

aklindaki.blogspot.com
   Hollandalı ressem (Groot, Zundert, Hollanda Brabant'ı 1853-Auvers-sur-Oise, Frans1890). Bir rahibin oğlu olan Vincent Van Gogh, tablo tüccarlığı yapan üç amcasının Lahey, Brüksel, Londra ve Paris'teki galerilerinde çalıştı (1869-1876). Rahip olmaya karar vererek, amcalarından ikisinin sağladığı olanakla Amsterdam İlahiyat Okulu giriş sınavlarına hazırlandı; ama başarılı olamadı. Brüksel'deki bir rahip okulunda öğrenim gördükten sonra bir madenci kasabası olan Borinage'da görevlendirildi. Maden işçilerinin yoksulluğu karşısında inancını yitirip, varını yoğunu işçiler uğruna harcayarak büyük bir yoksulluğa yuvarlandı.
1880'de, Paris'teki Goupil Galerisi'ni yöneten kardeşi Theo'ya yazarak, ressam olmak istediğini bildirip, 1880-1885 arasında, kardeşinin gönderdiği paralarla anatomi dersleri aldı. Bu arada koyu renkli, kontrastlarla dolu ilk tablolarını yaptı: Patates Yiyenler, Köylü Kadın Başı, vb. Kısa bir süre Anvers'te kaldıktan sonra Paris'e giderek (1886) Pissarro, Degas, Seurat, Signac, Gaugin, Toulouse Launtrec'le tanıştı. Bir süre için noktalarla resim tekniğini benimseyip (bir Lokanta İçi, 1887; cv.) bu arada renk simgeciliğini tanıyarak açık renkleri kullanmaya başladı. 1888'de Toulose-Lautrec'in öğüdüyle Arles'a gidip, büyük ısrarlarla yanına çağırdığı Gauguin'i çok geçmeden silahla vurmaya kalkışarak, ardından bir bunalım sırasında kendi kulak memesini kesti. Olayın bildirildiği kardeşi Theo tarafından Arles hastanesine kaldırılıp, bir süre dengeye kavuşur gibi oldu ve kesik Kulaklı Adam (Kendi Portresi), Genç Köylü Kız, Arles'lı kadın, vb. tablolarını yaptı. 1889 baharında, kendi isteğiyle Saint-Rémy yakınında bir akıl hastanesine yatırılıp, sara nöbetlerine karşın peşpeşe tablolar yapmayı sürdürdü: Servi Ağaçları, Hasat, vb. Auvers-sur-Oise'a giderek (Mayıs 1890) doktoru Gaunchet'nin bir portresini yaptı ve buğday tarlalarını gösteren tablolar gerçekleştirdi. Yeni bir bunalım sırasında göğsüne iki kurşun sıkıp, iki gün sonra öldü. Fovistleri ve izlenimcileri büyük ölçüde etkilemiş olan Vincent Van Gogh, kaba gerçek arkasında bütün bunalımlarını, tanrı ve ışık özlemini yansıtmayı büyük bir ustalıkla başarmıştır.

Çek Nedir? Ne İşe Yarar? Karşılıksız Çek Nedir?

aklindaki.blogspot.com
   Bir bankada çek hesabı bulunan bir kişinin, verdiği kişiye bankanın ödeme yapmasını bildiren belge. Çek sahibine "keşideci", ödeme yapılacak kişiye "lehdar", ödeme yapacak olana "muhatap" denir. Çek bir kişinin adına yazılabilir; bu durumda ödeme, çekin üstünde adı yazılı olan kişiye yapılır; buna "nama yazılı çek" denir; çekin üstüne bir ad yazılmamışsa; "hamiline yazılı çek" denir ve ödeme bu çeki elinde bulunduran kişiye yapılır.

   Çekin üstüne keşidecinin adı-soyadı, imzası, ödeme tarihi ve ödenecek miktar yazılır. Ödeme ibraz yoluyla ve nakit olarak yapılır. Bankada karşılığı bulunmadan verilen çeklere "karşılıksız çek" denir; bu durumda keşideciye cezai yaptırım uygulanır.

   Çekler Kullanımda ve taşımada kolaylık sağlarlar. Ayrıca, çek sahibi açısından, yitirme ya da çalınma durumunda paradan daha güvenliklidirler.